Ardeche 02.11.2008

Drobie & Beaume in vloed 

Hey,

Effe 't verslagske van de 'avonturen' van de laatste dag in den Ardeche.
't Was nog een leuke dag, 't regende wel hard, en nadien nog harder, en nog harder en nog...gans de dag! Alles was nat, den espace was eerder wetspace, flauw hé.

Drobie
Drobie is goed bevaarbaar van 50cm, 60cm is beter, peilschaal wegbrug bij Les Deux Aygues. Aan de brug stond 1m80, oops, kan toch niet. Dus maar gaan kijken naar boven in de Drobie vallei, onder tussen begon het pas goed te regenen.
De Drobie stond inderdaad meer dan vol. 't Was duidelijk een volume rivier geworden, weliswaar gezien vanuit de hoogte op een paar 100 meter afstand. Na lang overwegen, bestuderen en geen navette te vinden, korten we het bovenstuk in. We beslissen 2 man varen, 1 doet navette en zo afwisselend een korter stuk 2x te varen.
We zijn ingestapt op de Seuil, zijriviertje, 4-tal m breed, en rap terug uitgestapt. Het leek plat, maar wat schuilt er in het struikgewas... Voorzichtig varen tussen de takken van de bomen. 'k ging effe een stopke verder pakken, plots verscheen een golf van een meter gevolgd door een gat van nog een paar meter, we geraken er door, effe SUPER kicken, maar houden het voor gezien op de Seuil. Veilig is anders.

De Drobie is niet veel beter, 't is een beetje Colorado-achtig, roodbruin water, enorm breed, 20 à 50m, enorme golven, lijkt heel ruim en te doen. Maar de keerwaters die je wil hebben, liggen tussen de bomen. Je moet dus eerst zigzaggen door een grille van bomen eer je kunt stoppen. Niet leuk, want achter een boom is geen keerwater, dus puur op kracht je door de stroming trekken. En wat eruit zag als gezapige stroming, gaat eigenlijk razend snel.
Bij enorme versnellingen, proberen we te verkennen, telkens 300 m te voet gaan kijken en dan de lijn tussen de gaten varen. Leuk voor een paar keer. Maar dan komt er geen eind meer aan. Aan een huis met bocht blijft het maar gaan, vanop de heuvel zien we 500 m ver en er komt geen eind aan zware golfpassages met enorme te vermijden gaten. En dan zijn we nog niet eens aan de passage die we vanop de weg zagen en dachten dat dat de enige was die we moesten verkennen en dragen.
't Ziet er super uit, echt Futa, Noorwegen of Canada. Maar dit is een rivier in vloed die we niet kennen, vol bomen en het water blijft maar stijgen. Er zit niets anders op dan te stoppen. Snif, snif...

Hier een fotootjes van de Drobie gevonden op 't net, zonder water.
http://vpack.free.fr/local/drobie/pages/drobie031.htm (fotootje van 't net Mathieu Morverand .)

We zijn gestopt voor de brug op de foto en hielden het daar voor gezien. Het huis op de foto stond in het water, de trapjes aan 't terras stonden onder water.

La Beaume
't Idee was om via de Beaume naar de Ardeche, Aubenas-Vogüe, te rijden. Wat volume varen. Maar onderweg vinden we een wandelde Duitse kajakker. Zij hadden het voorgezien gehouden op de Beaume, 't klasse 3 stuk. De ideale navette, zo kunnen we 't stuk op de Beaume waar varen de Duitsers gestopt waren.
Maar de navette verloopt niet zo vloeiend. Brugje nat... de brug waar we overmoeten om z'n wagen te gaan halen in Joyeuse, staat bijna onder water, klutskes water komen al op het wegdek. 's Morgen's stond het water nog 2m onder de brug. Omrijden dus.

http://vpack.free.fr/local/crues/pages/ptlabeaume.htm (fotootje van 't net Mathieu Morverand .)

Wanneer we terug komen stroomt de rivier over de brug. Beetje paniek bij de omstaanders. Zo het nu wel zo'n goed idee zijn uberhaupt nog te varen? Die brug is één massieve siphon, maar ok, je ziet ze van ver, tijd genoeg te stoppen, toch twijfel. De Duitser gelooft er helemaal niet meer in en is blij dat hij en z'n vriendin van 't water zijn.
We korten het stuk in tot voor de overstroomde brug.
't Niveau op de Beaume moet nu rond zo'n 3m schommelen. En we zetten in, yeeehaaaaaa, speedway, zalig volume varen, grote golven, weinig gaten en veilig. Veel enthousiaste toeschouwers stoppen langs de weg en nemen fotootjes. Enkel in de bochtstromingen staan er stoppers. En 't is ook uitkijken naar meestromende bomen. Maar 't is rap voorbij... nog effe? Waarom niet, en daarna nog effe, nog effe en nog effe, gewoon blijven varen tot 't donker was, zalig.
Bij de derde en vierde afdaling zijn we wat hoger ingestapt, aan de brug met de peilschaal. De eerste 2 km zijn een pak steviger, hier moeten we wel navigeren tussen dikke gaten en stoppers. Alhoewel, met een speelboot zouden het wereldklasse playspots zijn.

De Beaume had die middag gemiddeld zo'n 225m3/s.
De Ardeche die middag 700m3/s.

De Volane bij de monding in Vals-Les-Bains 150m3 en wij hebben ze gevaren een paar dagen voordien bij 10m3/s (Volane+Besorgues).
De Ardeche vrijdag had zo'n 3.30m3/s in Meyras, iets stroomafwaarts dan waar we gevaren hebben, da's dus veel te weinig water.

Bye
   Birdy