02/11/2003

Paddled Last Week

These are some short reports of what we paddled. Sorry if some reports are only  in Dutch, they 're meant to be quick little stories, so not much editing, straight online.


You can find previous stories in the Archive 'Paddled Last Week' 2000


24 juli 2001: Mava Rodeo, Sauheid.  

't Was te gek!!! De eerste Belgische rodeo in Sauheid,  de zaterdag 20u00 was er BBQ & rodeo by night, beiden te gek georganiseerd. Goeien boef, te gekke muziek, blaften van boxen aan beide zijden van 't gat en goeie verlichting. De sfeer was te gek, een 15-tal kajakkers, 40-tal toeschouwers, grotendeels famillies van de plaatselijke club, die achteraf ook nog een feestje bouwden. Ook kajakwinkel Delvaux was daar met een hele boel testboten, iedereen kon dus een paddelke slaan.

De zondag was de zon al van 's morgens (6uur) vollen bak aan 't schijnen, maar 't duurde even tot dat de rest op gang kwam. Eerst werd er een soort van behendigheidswedstrijdje gehouden op een hindernissen parcourtje met boeien en zo. En in de namiddag was er de rodeo, 3 runs van 1 minuut voor iedereen. 't Was best wel moeilijk om punten te geven.'t Niveau was niet zo schitterend maar de ambiance dubbel zo goed.
Met een 4-tal gelinkte cartwheels, was je bij de top. Alhoewel de meeste al blij waren met 1 of 2 wheels. De jury was wel streng, want een cartweel werd enkel geteld als je hem goed en RECHTOP eindigde. Maar een chandellekes en spins werden ook geteld en dat dreef je variatie score wel wat op. 't Ziet er goed uit voor de rodeo in België als de plaatselijke jeugd daar doorgaat. Uiteindelijk won Christoph, de local die naast het golfke woont.

Na de wedstrijd vaarde de hele bende nog een te samen de stuw af en de ambiance steeg ten top tijdens de zonder-paddel-in-'t-gat-sessie. We sloten af met de prijsuitreiking bijna iedereen kreeg iets van de gulle sponsers, van Prijon kayakhempjes over een fruitschaal, ... tot de mixer-shaker die ik 
meekreeg :-))

baai Birdy

First Belgian rodeo was a great event. It started with a barbecue and then a rodeo by night. Great loud music, boxes placed on both sides of the hole, lights above. Everybody feeling good, having fun, party time. There were about 15 paddlers out on the wave and about 40 spectators, lots of local teenagers, along the water. Paddled form 10pm 'till midnight, there also was a bit of a party afterwards. Kayakshop Delvaux was also at the event with lots of testboats, so everybody could have a try. 

We slept outside and the sun started shining at 6 o' clock and didn't stop, so great weather. The paddlers started showing up a little bit later, around 11 o'clock. They first held a 'kind of  slalom-paddle trick competition and in the afternoon there was the rodeocomp. Everybody had three 1-minute runs. Not easy, even a little bit difficult to award the points. The quality of the moves done wasn't really high, but the fun doing them twice as good, the audience did't stop cheering. If you could pull of 4 linked cartwheels in that hole, you were one of the top paddlers there. Judges were strict 'cause a cartwheels only was counted when you finished it in the hole and UP RIGHT. Most paddlers fell over ending their wheels and did't got any points for them. So staying up and getting some variety was the winning combination, of course pulling off endless wheels made you the real winner, so did Christoph, the local who lives next to the hole.

Afterwards we had a great group session, trashing down the weir all together, but the atmosphere was reaching a peak at the in-the-hole-without-paddle session, crazzzzzy stuff. 
Finally, thanks to the local sponsors, prices were given from Prijon kayak helmets over a fruit baskets, ... and a blender-shaker that I got :-))

c u Birdy

28 - 29 april 2001: Prüm, Irreler Wasserfälle - Nims by Keesje XXX
 

Hoi Bert,

We zijn dit weekend naar Irrel geweest was geweldig. Er stond veel
water. Het trapje was weg en je kon boven op de rocksplat varen, je
kon deze wel nog van achteren zien. Er stond niet zoveel water als
toen jij de Wasserfalle gevaren hebt, denk ik.  (zie Kerstweekend '99)
Misschien is het ook wel fijn te weten dat we die vervelende tak, die
boven de rechterkant van het onderstuk hangt hebben weggenomen, zodat
deze niet langer in de weg zit.
Ik moest trouwens wel aan dat verhaaltje van jou denken, nadat ik
vier keer had moeten eskimoteren omdat ik over de kop was gegooid
door walsen die er vanaf de kant helemaal niet zo 'sticky' uitzagen.

We hebben ook de Nims gevaren, was wel leuk om wavewheels te oefenen,
en om een beetje op te warmen. Op het laatste was er ook nog wel een
leuke wals, waar je een beetje kon cartwheelen.

Greetz keesjePaasweekend 14 - 16 april 2001: Sault-Brenaz, Miribel (Fr)

Sault-Brenaz was te gek. 'k Vaarde daar met m'n Discootje, 200 centimeterkes kort, omgekeerd evenredig met de lol dat ge daar mee hebt op zo'n parcourke. Overal soleilkes waar ge achter over bij valt, 't komt wel hard aan  als ge op de oever valt. In 't rodeo golfke kunt ge zelf cartwheelen, maar 't ging nog niet zo vlot. Die Disco draait zo rap dat ik nooit op tijd mijnen paddel op tijd kan klaar houden voor de 2de cartwheel. Maar dà komt wel.
 
Maar top of de bill was wel 't uitstapje naar de golf in Miribel, teeee geeek (Info Miribel bij TeamFrogs en Playak) Mega golf met een mega gat ernaast. Er was veel volk van 't parcours meegekomen, een paar Fokiwa's, een paar Pingo's, wat Fransen enz. Ambiance alom. De top 2 van Nederland was daar, Kees (beetje Fokiwa) en René (beetje Europagaai), ongelooflijk wat de freaks zoal op een golfke konden verrichten, flatspins, blunts, backblunts op de meter hoge golf en dan gaan ze 't gat binnen om efkes 3 aan elkaar gelinkte cartwheels te doen, waarna ze gewoon opnieuw beginnen. Ps, in dat gat kan een gewone aardling, alleen maar denken aan, hoe hou ik m'n hoofd hier boven en hoe kom ik eruit.
't Was te gek om de dag nadien Mark van Kortrijk getrasht te zien worden in 't gat, helm weg, paddel weg, mutsje weg, 4x gerold en der niet uit geraken. Eerst kon die er wel uit, maar wou nog wat proberen, nadien werd het effe teveel. Dus dan maar pinball achterlaten, maar als zwemmer duurt het ook nog even voor je eruit ben. Enfin 't heeft een uurtje geduurd om te bekomen en voor hij weer in zijnen boot durfde te kruipen. Hij moest wel, om z'n eer te redden. Maar nadien heeft hij eens een showke gegeven in mijnen Disco en dat maakte veel goed.
Zelf had ik het wat beter onder controle, geen cartwheels, daar had ik geen lef voor. 'k Zag dat gat niet zo zitten. 'k Heb er wel een paar keer in gehangen maar rolde steeds op, ging naar blast beneden voor de stopper, en kon dan weg geraken op het groene deel ernaast. Daar op 't golfke was ik pas in m'n nopjes. Flaaaaatspinnen voor dood, gewoon kickkkken, effe paddeltje omhoog en spinnen, cleans, supercleans en uiteindelijk 720° clean flatspin zoals in de Riotvideootjes, big smileeee. 't Was 't enigste dat ik daar kon, maar 'k was content.
 
We hebben ook wat verhaaltjes gehoord van Pingoboy, Sven Joos, z'n 4 maanden in Chili. Trouwens naast de 2 Hollanders, was hij de beste in 't gat in Miribel. In Chili heeft het duidelijk naar z'n zin gehad en veel geoefend, broer David ook.
 
We zijn ook nog eens naar Hawaii gaan kijken, der waren daar een 5-tal loco locals aan 't inpakken. Ze hadden juist gedaan met varen. Loco's, want der was daar mega veel water, en ik zag alleen maar n'n stopper van een paar meter hoog, geen idee waar die kerels gevaren hebben, ze hadden ook op de andere golf gevaren aan de kant van Feysinne.

De zaterdag is Fokiwa naar het rodeoplekske in Neuville-sur-Ain geweest (info Neuville bij TeamFrogs).
't Groot gat was heel turbulent en moeilijk om iets gecontroleerd in te doen. De golf daarintegen was zeer goed om te surfen en spinnen, maar eenmaal eraf moest je opdragen. En als je plaatjes wil zien van te geeeekkkkke blunts moet je naar de Fokiwa-site en surf naar de fotootjes van Sault-Brenaz en 'the big wave in Neuville'

Baai Birdy.


25 maart 2001: Manise(Revin-Fr) door Bruno DW

't Winterseizoen zit erop iedereen denkt aan uitbollen en begint de vakanties te plannen, de playboaters kijken uit naar de stuwkes en zacht lenteweer. Maar wat gebeurt er, de regen komt in bakken naar beneden, de Lesse staat op 2 meter. Gevolg klein, dilemma, Belgische beken zijn gesloten, dus de meesten kiezen zekerheid en gaan naar de Rur. Maar zou de Manise ook water hebben? 
't Was moeilijk mensen te vinden de 't risico wouden nemen om te gaan kijken, maar Bruno De Witte deed het en er was water! Yeeh. Hij mailde me z'n verhaal ...

"... Toen ik langs de Maas reed was ik 100% zeker dat deze beek te veel water ging hebben, alles spoot daar gewoon! Het oversteken van de Maas bij hoogwater is trouwens ook al redelijk spannend: zeer snelle stroming. Tot mijn verrassing had de Manise ideale waterstand, zeker niet te veel. Dit beekje heeft dus echt veel neerslag nodig en 't water zakte zienderogen zodra het was gestopt met regenen.

Ik ben ingestapt na ongeveer 4km toen ik het opdragen beu werd, juist onder een sprong, die door een dubbele boom geblokkeerd werd. De eerste 2km tot aan een wandelbrug is het een echte killer beek, 't snelste wat ik in de Ardennen ken. De Hoegne is technisch moeilijker maar niet zo snel, op Manise heb je nauwelijks tijd om je route te corrigeren en redelijk wat pinning potential, veel blinde bochten en zeer weinig keerwaters. Op voorhand weten waar de bomen liggen is een absolute must, er waren 3 must-do portages. 't Bovenstuk benadert klasse IV  (omwille van het gevaar) met enkele mooie slides en kleine sprongen. Na het bruggetje, nog steeds snelle stroming, goed verval, klasse III.

Ongeveer halfweg zag ik ineens een ploeg fransen met de auto naar boven rijden, ik weet niet hoe die voorbij de slagbomen (met hangslot) zijn geraakt. Anyway, ik blijf erbij dat het stuk op voorhand afwandelen het veiligste is, tenzij je om de 100m uit de boot gaat om te verkennen (dan is het ook niet meer plezant, het toffe aan deze beek is juist het peilsnel naar beneden suizen!). Ze waren met 5 en ik ben er zeker van dat die mannen ravage gehad hebben. Alleen is wat te weinig maar 2 of 3 yakkers is maximum tenzij je de discipline heb om effectief afstand te houden...

Daarna nog wat gesurfd op een supergolf 2km stroomaf van Fumay.

Cheers,
Bruno


You 've got a nice story, mail me.

Birdy

back